TEKNOLOGIN SHIMANO LINKGLIDE

- FÖR ÖKAD SLITSTYRKA

LINKGLIDE lanseras som ett alternativ till HYPERGLIDE+ drivlinor, och är konstruerat för att hålla ännu längre. LINKGLIDE finns nu som alternativ för DEORE XT 1X11 och DEORE 1x10 drivlinor.

Som ett resultat av den växande elcykelmarknaden och de olika mountainbike-varianterna har problemet med drivlinor som snabbt slits ut ökat. Shimano presenterar nu lösningen i form av Linkglide-teknologin - speciellt designad för att öka drivlinans slitstyrka, men samtidigt leverera samma sömlösa växling som Shimano är känt för.  

KdZ_8xRQ.jpeg
 • jpeg

Linkglide introduceras på Deore XT (1x11) samt Deore (1x10) nivå och är designat för att passa på en stor variation av cyklar och åkstilar, men är speciellt lämplig för olika typer av elcyklar och el-MTBs, då de belastar drivlinan extra mycket.

Tester utförda av Shimano visar att Linkglide-kassetter håller tre gånger längre jämfört med Hyperglide-kassetter i smutsiga förhållanden. Detta resulterar i att kedjan hoppar mindre, du får mindre prestandaförlust och en generellt bättre växling.

De nya komponenterna inkluderar Deore XT 1x11 och Deore 1x10 reglage, bakväxlar, kedjor och kassetter. Varje Linkglide-komponent kommer att ha en Linkglide-logga som gör det lättare att se skillnad på dessa och Hyperglide+ komponenter, då dessa inte är kompatibla med varandra då vajern samt växeln rör sig olika långt i varje växling.

LINKGLIDE-kassetter

Tänderna på en Linkglide-kassett är finslipade för att minska slitaget vid högre belastning. Dreven är tjockare där slitage är som mest, vilket i kombination med den nya formen på toppen av varje tand ökar slitstyrkan väsentligt.

 • jpeg
 • jpeg
 • png
 • png

Ett annat område som utvecklats är designen på bakväxeln och hur kedjan flyttas från drev till drev. Detta resulterar i att kedjan rör sig mjukare upp och ned på kassetten, vilket leder till mindre smällar och hopp i kedjan när man växlar, detta resulterar i en betydligt mjukare känsla när du trampar och växlar samtidigt.

Kassetten Deore XT (CS-LG600-11) väger 780 g och har 11-50T, och Deore (CS-LG600-10) väger 634 g och har 11-43T.

LINKGLIDE-bakväxlar

Nya bakväxlar släpps samtidigt för att passa de nya kassetterna. Deore XT (RD-M8130-SGS) 1x11-delat och Deore (RD-M5130-SGS) 1x10-delat. Dessa har lika bra prestanda och känsla i växlingarna som andra Deore XT 11-delade samt Deore 10-delade växlar.

 • jpeg
 • jpeg

LINKGLIDE-reglage

Nya reglage släpps samtigt som en del i Linkglide-systemet. Deore XT 11-delade versionen kommer med I-SPEV EV (SL-M8130-IR) eller med klämma (SL-M8130-R). DEORE 10-delat kommer enbart med vanlig klämma, samt en display som visar vilken växel du ligger på. Alla Linkglide-reglage kommer med Shimanos 2-vägsväxling samt Rapidfire Plus och instant-release-funktion.

 • jpeg
 • jpeg
 • png

LINKGLIDE-kedjor

Linkglide (CN-LG500) 11/10-delade kedjor kommer som en elcykelklassad produkt, och är ett prisvärt alternativ till andra Shimano elcykelklassade kedjor, så som CN-HG601-11/701-11/901-11 och den speciellt framtagna elcykelkedjan CN-E8000-11. Dessa kedjor är även kompatibla med Linkglide.

MqpkyGCQ.jpeg
 • jpeg

Filip Scholliers, Shimano MTB produktplanerare:

“När vi utvecklar nya drivlinor har vi alltid hög prestanda och sömlösa växlingar i åtanke, men det i kombination med ökad slitstyrka var en svår nöt att knäcka. Vi kom fram till att mindre erfarna cyklister ofta ligger kvar på samma växel, ofta med hög belastning och under lång tid, vilket ställer höga krav på drivlinan. Det i kombination med att växla under hög belastning resulterar i extra högt slitage, vilket leder till sämre prestanda i drivlinan."

l5aKjqmQ.jpeg
 • jpeg

“Svaret visade sig vara enkelt - ge kunderna det bästa av två världar. Målet med Linkglide var att skapa en drivlina som växlar mjukt och sömlöst, och samtidigt är mycket slitstarkare. Det var en av anledningarna till att en stor del av fokuset gick till att göra kassetten mer tålig.”

“Hyperglide+ ger mer tävlingsinriktade cyklister en drivlina som är lätt och har våra snabbaste växlingar, medan Linkglide är ett extra alternativ för ökad slitstyrka. Eller ett annat sätt att uttrycka sig "Hyperglide+ is made for fast and Linkglide is made to last".”

Du hittar Linkglide på cyklar som är till för vardagliga cyklister och nybörjare som värdesätter komfort och mindre underhåll, jämfört med snabbare växlingar och lättare vikt som Hyperglide+ erbjuder.

Linkglide-komponenter kommer också att finnas tillgängligt som eftermarknadsprodukter i cykelbutiker. Deore XT- och Deore-komponenter med Linkglide-teknologi är inte kompatibla med andra drivlinor från Shimano. Detta betyder att kunder som vill upgradera till Linkglide behöver byta ut kassett, bakväxel och reglage. Kedjan behöver inte bytas ut så länge den är 11-delad.

Räkna med att se Linkglide på elcyklar, olika typer av mountainbikes, pendlarcyklar och många fler från och med sommaren 2021.

 

TILL REDAKTÖREN:

1.      Embargo: tisdag, 27 april, 2021, kl. 18.00 CEST

2.      Produktbilder: https://www.dropbox.com/sh/hz24jc5ahgd0n2a/AAC2Dvovlvuz_gmFwDwvPhVGa?dl=0

3.      Frågor och svar:

a.      Lättvikt eller slitstyrka?

HYPERGLIDE+ drivlinor är speciellt designade för att väga lite. Några gram kan trots allt göra hela skillanden. LINKGLIDE är lite tyngre men samtidigt mycket slitstarkare, vilket gör att du får ut mer av din cykel. LINKGLIDE är gjort för att ta dig extra långt och kräver mindre underhåll, vilket också leder till att din cykel behåller mer värde framåt i tiden.

b.      Snabbare eller mjukare växlingar?

I en tävling räknas varje sekund. HYPERGLIDE+ levererar när det kommer till hög prestanda och växling med precision i alla typer av situationer. Om du inte tävlar mot klockan, utan mer är ute efter en rolig cykeltur så erbjuder LINKGLIDE en perfekt känsla i växlingarna, även om du trycker på för fullt medan du växlar. Detta gynnar speciellt alla nya elcyklister som fortfarande lär sig hur man växlar på bästa sätt.

c.     Hur mycket väger kassetterna?

CS-LG600-11 – 780g

CS-LG600-10 – 634g

d.      Kan man byta ut enskilda drev på kassetterna?

Ja, 11T, 13T, 15T är utbytbara.

e.      Varför måste man ha en specifik bakväxel samt reglage för LINKGLIDE?

Det beror på att vajern och bakväxeln behöver röra sig olika mycket vid varje växling jämfört med andra 11-delade drivlinor.

f.        Hur gör jag för att upgradera min nuvarande cykel till DEORE XT eller DEORE med LINKGLIDE?

DEORE XT och DEORE med LINKGLIDE är inte kompatibla med andra SHIMANO drivlinor. Du måste därför uppgradera till samtliga LINKGLIDE-komponenter, vilket inkluderar kassett, bakväxel, reglage och kedja. Kedjan behöver dock inte bytas ut om den är 11-delad och i nyskick. Varje LINKGLIDE-komponent har en LINKGLIDE-logga som gör det lättare att särskilja.

g.     Varför finns inte LINKGLIDE på SLX-nivå?

DEORE XT och DEORE är de populäraste valen för elcyklar och genom att uppgradera dessa komponentgrupper kan vi möta den största delen av efterfrågan på marknaden.

h.  Varför finns det inte något 12-delat LINKGLIDE-alternativ?

SHIMANOs 12-delade HYPERGLIDE+ grupper är designade för att vara lätta och ha snabbaste möjliga växlingar. Det är tyvärr svårt att hitta en balans mellan lätt vikt och slitstyrka.

i.    Vilka kedjedrev är kompatibla LINKGLIDE?

Alla Shimano 11-delade single framdrev.

j.    Varför finns det ingen specifikation med växlar fram?

Vårt fokus har varit ta fram en slitstark drivlina för i huvudsak elcyklar med högt vridmoment. Dessa elcyklar med Shimanos elcykelsystem har endast ett drev fram.

 

Om Shimano Europa: Shimano grundades 1921 med ambitionen att hjälpa människor att komma ut i naturen, uppnå sina drömmar och skapa nya livsstilar. Denna filosofi är själva grunden för passionen att skapa världens bästa produkter och utrustning för cykling. Med 100 års erfarenhet av att tillverka internationellt erkända cykelkomponenter är Shimano oerhört stolta över alla de segrar företaget har varit en del av, liksom de otaliga varv runt jorden som våra produkter varit med på. Du hittar mer information på www.shimano.com

Om Shimano

Shimano’s origins began in 1921 when Shimano Iron Works, the predecessor of Shimano Inc., was established by Shozaburo Shimano in Sakai city, Osaka, Japan. The first product was the bicycle freewheel, which, at that time, required the highest level of bicycle technology to produce.

By the 1950s the company was producing products such as external speed changers and internal speed changers (3-speed hub). The success of these products led to Shimano’s first overseas sales office, Shimano American Corporation (currently Shimano North America Holding, Inc.) in 1965, followed by Shimano Europe in 1973. The first overseas manufacturing base, Shimano Singapore Pte. Ltd., also opened in the same year.

In 1991, the company name became Shimano Inc. Its headquarters remain in Sakai, the city of Shimano’s birthplace. Shimano is dedicated to helping its customers get closer to nature, supporting people to realize their dreams and create new lifestyles. That comes with the desire to create outstanding cycling products and apparel.

Shimano Inc. has a wide range of functions, including planning, development, design, manufacturing, and various other support functions for supplying bicycle components as well as fishing tackle and rowing equipment.

Shimano Europe acts as the 'eyes, ears and mouth' of the global Team Shimano in Europe. Its mission is to be an excellent supplier and a valuable partner for all customers in its European markets and to create consumer demand for Shimano and Shimano-owned products.

With almost 100 years’ experience in creating internationally renowned bicycle components, Shimano is proud to have developed products that continue to take countless athletes to victory and provide the means for limitless global bicycle journeys. Visit http://cycle.shimano-eu.com for more information.

Presskontaktuppgifter