12-VAIHTEINEN SHIMANO ULTEGRA R8100 PERII KILPAILULLISEN JA TEKNISEN DNA:nsa DURA-ACE R9200:lta

«  ULTEGRA R8100-osasarja siirtyy 12-vaihteiseksi langattomalla Di2-vaihtotoiminnolla ja nopeammilla vaihtajilla

« ULTEGRA sisältää ensimmäistä kertaa tehomittarivaihtoehdon ja täyshiilikuituiset tubeless-levykiekot

Siinä missä uusi DURA-ACE on suunniteltu niille, jotka etsivät kaikkia mahdollisia kilpailuetuja, uusi ULTEGRA on näiden tekniikoiden tosielämän applikaatio. R8100-osasarjassa on sama DNA kuin R9200-osasarjassa, joka tarjoaa uskomattoman suorituskyvyn kaikissa toiminnoissa, yhdistämällä nopeuden tieteen auttaakseen ajajia saavuttamaan paremman suorituskyvyn kuin koskaan aikaisemmin.

ULTEGRA_R8100_Onpare_wide.jpg
 • jpg

ULTEGRAn kehitystyön tulokset, kuten Dura-Acen, voidaan jakaa viiteen kehitysalueeseen: vaihtoalusta, ohjausliittymä, jarrujärjestelmä, voimansiirtojärjestelmä ja kiekkojärjestelmä. Tarkastellaanpa näitä alueita yksi kerrallaan:

 

ULTEGRA - alusta

ULTEGRA R8100:lla on sama uudistettu Di2-alusta kuin Dura-Ace R9200:lla, joka parantaa vaihtamisen nopeutta ja tekee samalla vaihteenvalitsin-vaihtaja -yhteyden langattomaksi, varmistaen silti täydellisen luotettavuuden.

Uusi Dura-Ace ja uusi ULTEGRA jakavat saman alustan, joten ULTEGRA-käyttäjät hyötyvät:

 • Sama uusi Di2-alusta, joka parantaa vaihtajien moottorimuotoilua, vähentää käsittelynopeutta (eli moottorin ja vaihteiston välistä siirtoaikaa) ja lisää vaihteiston suorituskykyä, jotka mahdollistavat Shimanon kaikkien aikojen nopeimman vaihteenvaihdon. Tämä lyhentää 58 % ULTEGRA-takavaihtajan toiminta-aikaa ja 45 % ULTEGRA-etuvaihtajan toiminta-aikaa verrattuna edelliseen Dura-Ace RD-R9150 -takavaihtajaan.
 • Täydellinen luotettavuus langallisesta yhteydestä, missä se on järkevää. Uudet ohuemmat SD-300-johdot yhdistävät Di2-akun (BT-DN300) etu- (FD-R8150) ja takavaihtajiin (RD-R8150). Yksi sisäinen akku tekee latausratkaisusta yksinkertaisen ja varmistaa vakaan korkeajänniteyhteyden vaihtajiin, mikä edistää Shimanon nopeinta vaihteenvaihtoa. Testit osoittavat, että BT-DN300-akku kestää 1000 km latausten välillä. STI-valitsimet toimivat CR1632-nappiparistoilla, jotka kestävät noin 1,5 vuotta.
 • Erittäin turvallinen, nopeatoiminen ja pienen virrankulutuksen omaava patentoitu mikropiiri, joka vähentää merkittävästi ulkoisten laitteiden häiriöiden mahdollisuutta.
 • Uusi ULTEGRA-takavaihtaja on nyt piste, jossa järjestelmä latautuu (korvaa Shimanon SM-BCR2-laturin), ja se tarjoaa langattoman yhteyden STI-valitsimiin ja muihin kolmannen osapuolen laitteisiin (korvaa langattoman EW-WU111-laitteen). Lisäksi sen integroitu rakenne tarjoaa ohjauspisteen Di2-toimintojen ja synkronoitujen vaihtotilojen kontrolloimiseen, korvaten edellisen ohjaustangon tai rungon sisäisen Junction-A (SM-RS910) -painikkeen.
 • jpg
 • jpg

Se missä ULTEGRA-vaihtajat eroavat DURA-ACEsta on rakenne. DURA-ACE R9200 -etuvaihtaja painaa 96 g ja takavaihtaja 215 g, kun taas ULTEGRA R8100:n vastaavat luvut ovat 110 g ja 262 g, jolloin painoeroa kertyy 61 grammaa.

ULTEGRA - ohjausliittymä

Nousuja, sprinttejä tai aika-ajosessioita varten Shimano on tasapainottanut ULTEGRAn mukavuuden, ulkonäön ja aerodynaamiset parannukset vertaansa vailla olevalla ergonomialla.

ULTEGRA_R8100_Cockpit_zz_zz_zz_zz_zz_STD_Se1.png
 • png

Uudet langattomat ULTEGRA 2x12-vaihteiset hydrauliset -kahva/vaihteenvalitsimet (ST-R8170) on nyt varustettu korotetulla yläosalla, jossa on lievä sisäkaari ja suurempi alue kahvan ja ohjaustangon välillä mukavuuden ja hallinnan parantamiseksi. Tämä antaa ajajille paremman otteen etusormella ja peukalolla kahvaotteella ajettaessa ja paremman kolmen sormen otteen jarruvivun takana, antaen kuitenkin helpon pääsyn vaihdevipuun alaotteella. Myös vivun Di2-painikkeiden välistä etäisyyttä on parannettu, mikä tekee selkeämmän eron ylös-alas-painikkeen välillä, erityisesti ajettaessa käsineillä tai märillä sormilla.

ST-R8170-L_C219_202_L_zz_zz_zz_zz_STD_F202.jpg
 • jpg

Vaihteenvalitsimet toimivat langattomalla yhteydellä. Tämä mahdollistaa yksinkertaisen asennuksen eikä rungossa tai ohjaustangossa ole turhia läpivientejä. Yhdessä sisäisen jarruletkureitityksen kanssa se mahdollistaa ihanan siistin ohjaamon.

ST-R8170-kahvat ovat yhteensopivia uusien minimoitujen sähkövaihtopainikkeiden kanssa. Shimanon sprint shifter- (SW-R801-S) tai climbing shifter -valitsimen (SW-R801-T) voi asentaa kiristyspannalla tai se voi istua integroidusti ohjaustankoon, jossa on spesifinen portti, kuten uudessa PRO Vibe Evo -tangossa. Nämä uudet kompaktimmat satelliittivaihtoehdot voidaan kiinnittää joko tangonpäähän 100 mm:n johdolla (SW-RS801-S) tai tangon yläosaan 260 mm:n Di2-johdolla (SW-RS801-T).

Ohjausliittymä tarjoaa tietysti käteviä kustomointivaihtoehtoja päivitetyn E-TUBE-sovelluksen ansiosta, joka on nyt yhteensopiva ULTEGRA R8100 -sarjan kanssa. Aivan kuten aiemmat versiot, E-TUBE Project -versio 4.0.0 sallii asetusten, kuten synkronoidun tai semi-synkronoidun vaihdon, multi-shiftin, vaihtonopeuden ja STI-vaihtopainikkeiden kartoituksen määrittämisen näppärästi ajon aikana. Myös yhteydet kolmannen osapuolen pyörätietokoneisiin voidaan asettaa näyttämään Di2-tiedot.

ST-R8170-R_C219_201_R_zz_zz_zz_zz_STD_F201.jpg
 • jpg

Jälleen pienet erot rakenteessa aiheuttavat 32 gramman painoeron DURA ACE ST-R9270 -kahvojen (350 g) ja ULTEGRA ST-R8170 -kahvojen (382 g) välillä.

 

ULTEGRA - voimansiirtojärjestelmä

ULTEGRA tarjoaa kaksi uutta 12-vaihteista HYPERGLIDE+ -kasettia yhdistelmillä 11-30 ja 11-34. Erityisesti 11-30-kasetti on optimoitu uudistamalla "sweet spot"-vaihteita kuudennen, seitsemännen ja kahdeksannen rattaan välillä, jotta Shimanolle tunnusomainen vaihteensiirto säilyy tasaisena ja luotettavana.

ULTEGRA_R8100_Drivetrain_zz_zz_zz_zz_zz_STD_Se1.png
 • png

Kun yhdistät tämän nopeaan ja iskuttomaan vaihteenvaihtoon kasettien älykkäiden siirtoramppiprofiilien ansiosta, vaihdat tasaisemmin myös raskaalla poljinkuormituksella riippumatta siitä, siirrytkö kasetissa ylös- tai alaspäin.

Seurauksena on, että vaihdon aikana ei enää tarvitse hillitä kiihdyttämistä tai keventää poljinkuormaa. Ajajat voivat nyt painaa täysillä, vaihtaa vielä nopeammin ja saavuttaa tasaisemman kadenssin ja paremman nopeuden siirtymisen ULTEGRA-kasettien ja HYPERGLIDE+ -tekniikan ansiosta.

ULTEGRA-kaseteissa on uusi urituskuvio, joka on myös taaksepäin yhteensopiva Shimanon 11-vaihteisten vapaaratasrunkojen kanssa. Se tarkoittaa, että uusia ULTEGRA R8100 -komponentteja voidaan käyttää aiemmissa Shimanon 11-vaihteisissa kiekoissa.

Ensimmäistä kertaa ULTEGRA-kampisarjoissa on vaihtoehtona tehomittari. FC-R8100-P tarjoaa jopa 300+ tunnin ajoajan integroidun, vedenpitävän ja ladattavan litiumioniakun ansiosta. Dataa tarjoavat Shimanon omat kuormitusmittarit molemmissa kampivarsissa. ULTEGRA-tehomittarit käyttävät Bluetooth- ja ANT+ -tekniikkaa tiedonsiirtoon.

Kampisarjat tehomittarilla ja ilman tehomittaria ovat saatavana joko 50-34T- tai 52-36T-kombinaatioina, ja niiden kampipituusvaihtoehdot ovat 160, 165, 170, 172,5 ja 175 mm. ULTEGRA-kampisarja tehomittarilla painaa 716 g, kun taas jäykempi DURA-ACE-kampisarja tehomittarilla painaa 754 g.

ULTEGRA R8100 -kampisarjan täydentää sama 12-vaihteinen ketju, jota käytetään Shimanon XT M8100 -sarjassa, mikä yksinkertaistaa varastovaatimuksia vähittäiskauppiaille ja ajajille. 

 

ULTEGRA - jarrujärjestelmä

Shimanon uudet ULTEGRA-jarrukomponentit tarjoavat tarkempaa hallintaa tiukempien, nopeampien ja aggressiivisempien kaarreajolinjojen kautta, joita löytyy kilpa-ajotilanteissa. Shimanon MTB- ja graveljarrujärjestelmistä tutun SERVO WAVE -tekniikan lisäys jarruvipuihin antaa ajajille lyhyemmän vapaaliikkeen (free stroke)  ja vaste jarrupalojen ja -levyjen välillä nopeutuu. Tämä mahdollistaa enemmän jarrujen modulaatiota ja vähentää jarrujen lukkiutumista, mikä nopeuttaa ajamista ja lisää luottamusta teknisissä tilanteissa.

ULTEGRA_R8100_Brake_system_zz_zz_zz_zz_zz_STD_Se1.png
 • png

Lisäksi jarrujen melunvaimennusta on parannettu 10 % leveämmällä jarrupalan ja jarrulevyn välyksellä sekä siirtymällä kohti Shimanon RT-MT800-levyjä. Tuloksena on hiljaisempi järjestelmä, joka saavutetaan pienemmällä jarrulevyn lämpömuutoksella ja vähemmillä lyhytaikaisilla häiriöllä jarrupalan ja -levyn välillä.

Sen lisäksi jarrujen huoltoa on myös parannettu. Jarrujen ilmaus onnistuu nyt poistamatta jarrusatulaa (BR-R8170) rungosta erillisen ilmausportin ja venttiiliruuvin ansiosta. Uusi suppilo ja liitinpala auttavat myös parantamaan ilmausprosessia.

Uudet ULTEGRA-jarrusatulat painavat 282 g/pari verrattuna DURA-ACEn painoon 233 g.

 

ULTEGRA - kiekkojärjestelmä

ULTEGRAn kehityksen viimeisenä pilarina on viimeinen piste ajajan polkeman tehon ja nopeuden ulostulon välillä. Ensimmäistä kertaa Shimano esittelee täyshiilikuituisen tubeless disc brake -kiekkosarjan ULTEGRA-tasolla.

Aivan kuten uusissa DURA-ACE-kiekoissa, suorituskyky perustuu kolmen tekijän tasapainoon – ilmanvastuksen vähentäminen hallinnasta tinkimättä, liikkeellepanevan voiman jäykkyys ja kevyt rakenne. Saatavana kolme täyshiilikuituista tubeless-vaihtoehtoa.

 • jpg
 • jpg
 • jpg

Kolme vanteen korkeusprofiilia tarjoavat ajajille erilaisia suorituskykyetuja.

 • C36 (WH-R8170-C36-TL) keskittyy ylämäkiin ja on valikoiman kevyin kiekko, jonka tavoitepaino on 1488 g/pari (vertailua varten, DURA-ACE WH-R9270-C36-TL: 1350 g).
 • C50 (WH-R8170-C50-TL) on monipuolinen kiekko, jossa on hyvä balanssi ilmanvastuksen, sivuttais- ja ajojäykkyyden, kehän sekä kokonaispainon ja hallittavuuden välillä. ULTEGRA C50: n tavoitepaino on 1570 g/pari (DURA-ACE WH-R9270-C50-TL: 1461 g).
 • C60 (WH-R8170-C60-TL) on aerodynaamisin kiekko sprintteihin ja nopeatempoiseen ajoon, ja se keskittyy ilmanvastukseen, sivuttaisjäykkyyteen ja ajojäykkyyteen. ULTEGRA C60:n tavoitepaino on 1649 g/pari (DURA-ACE WH-R9270-C60-TL: 1609 g).

Kaikissa uusissa ULTEGRA-kiekoissa on vanneprofiili, joka on yhteistä uusien DURA-ACE-kiekkojen kanssa, ja joiden leveä vanteen sisäleveys on 21 mm. Kuitenkin toisin kuin DURA-ACE, ULTEGRA C36, C50 ja C60 -kiekot käyttävät 1:1-standardipinnakuviota, jossa on 1,5 mm:n pinnat painon pienentämiseksi.

Ajojäykkyyttä tehostettiin lisäämällä suoraa poljintuntumaa kiihdytettäessä, mikä antoi ULTEGRA C36 -kiekolle 9 % enemmän jäykkyyttä verrattuna nykyiseen Dura-Ace C40-TL -kiekkoon.

 

ULTEGRA R8100

Shimanon nopeuden tieteen -tutkimus on vienyt maantiepyörien kehityksen aivan uudelle tasolle. Uudistetut ULTEGRAn vaihteenvalitsimet, jarrusatulat, kiekot, vaihtajat, kasetit ja kammet sekä uudet Di2 EW-SD300 -johtoreititykset ja -akut tarjoavat runsaasti todisteita kehitystyöstä – Shimano ei jätä kiveäkään kääntämättä jahdatessaan seuraavan tason nopeutta, joka on tasapainossa tosielämän applikaatioiden kanssa.

Koko komponenttitaulukko näyttää uudet tuotteet ja suositeltavan yhteensopivuuden olemassa olevien tuotteiden kanssa.

ULTEGRA-ajajat voivat hyötyä välittömästi DURA-ACEn suunnittelufilosofiasta ja monista yhtenäisistä tuotesuunniteluista ­– mukaan lukien langattomat ULTEGRA-vaihteenvalitsimet, ULTEGRA-tehomittari ja täyshiilikuituiset ULTEGRA-kiekot – nostaakseen suorituskykynsä uudelle tasolle.

Mutta älä usko vain meidän sanaamme. Kokeile itse! ULTEGRA R8100 -komponentit ovat saatavilla kaupoissa lokakuusta 2021 alkaen.

 

HUOMIOT EDITOREILLE:

1. Embargo: Tiistai 31.08.21, 19:00

2. Tuotekuvat: https://www.dropbox.com/sh/c0r6rh88glgh75a/AADDxzZNTN-pEB9DEgLq3FL7a?dl=0

Hinnasto: https://www.dropbox.com/s/btwf31fd0xnshbw/Ultegra%20rekommenderade%20priser.xlsx?dl=0

3. Huomiot akun kulutuksesta:

Noin 1000 km. Laskentaolosuhteet: Etäisyys: 45 km/päivä, ajoaika: 2 h/päivä, FD-vaihdot: 54 kertaa/päivä, RD-vaihdot: 370 kertaa/päivä. Ei sisällä BLE/ANT+ -yhteyksiä. 25°C:ssa.

4. Painovertailukaavio: Katso tiedosto Dropboxista

5. Shimano Europe: Vuonna 1921 perustettu Shimano on sitoutunut auttamaan asiakkaitaan lähemmäs luontoa, tukemaan ihmisiä toteuttamaan unelmiaan ja luomaan uusia elämäntapoja. Siihen liittyy halu luoda erinomaisia tuotteita ja vaatteita Siihen liittyy halu luoda erinomaisia tuotteita ja varusteita. Lähes 100 vuoden kokemuksella kansainvälisesti tunnettujen komponenttien luomisesta, Shimano on ylpeä siitä, että on kehittänyt tuotteita, jotka auttavat edelleen lukemattomia urheilijoita voittoon ja tarjoavat välineet rajattomille maailmanlaajuisille pyöräilyseikkailuille. Lisää tietoja: www.shimano.com.

 

About Shimano

Shimano’s origins began in 1921 when Shimano Iron Works, the predecessor of Shimano Inc., was established by Shozaburo Shimano in Sakai city, Osaka, Japan. The first product was the bicycle freewheel, which, at that time, required the highest level of bicycle technology to produce.

By the 1950s the company was producing products such as external speed changers and internal speed changers (3-speed hub). The success of these products led to Shimano’s first overseas sales office, Shimano American Corporation (currently Shimano North America Holding, Inc.) in 1965, followed by Shimano Europe in 1973. The first overseas manufacturing base, Shimano Singapore Pte. Ltd., also opened in the same year.

In 1991, the company name became Shimano Inc. Its headquarters remain in Sakai, the city of Shimano’s birthplace. Shimano is dedicated to helping its customers get closer to nature, supporting people to realize their dreams and create new lifestyles. That comes with the desire to create outstanding cycling products and apparel.

Shimano Inc. has a wide range of functions, including planning, development, design, manufacturing, and various other support functions for supplying bicycle components as well as fishing tackle and rowing equipment.

Shimano Europe acts as the 'eyes, ears and mouth' of the global Team Shimano in Europe. Its mission is to be an excellent supplier and a valuable partner for all customers in its European markets and to create consumer demand for Shimano and Shimano-owned products.

With almost 100 years’ experience in creating internationally renowned bicycle components, Shimano is proud to have developed products that continue to take countless athletes to victory and provide the means for limitless global bicycle journeys. Visit http://cycle.shimano-eu.com for more information.

Contact details