UUSI DURA-ACE R9200, TUTKIMUS NOPEUDEN TIETEESTÄ

« Suunniteltu niille, jotka eivät koskaan tee kompromisseja. Shimanon huippuluokan R9200-sarja siirtyy 12-vaihteiseen (vain Di2) levy- tai vannejarru-kokoonpanoon, joka sisältää langattomat vaihteenvalitsimet, nopeammat vaihtajat, suuremmat 54-40T-eturattaat ja 11-34T-kasetit.

« Sarja sisältää uuden tehomittarin, SERVO WAVE -jarrutekniikan ja uuden tubeless- ja tuubikiekkovalikoman.

Uuden DURA-ACEn lanseeraus ei ole vain erinomaisen uuden osasarjan kehittäminen, vaan se on myös nopeuden tieteen tutkimuksen kliimaksi.

DURA-ACE_R9200_Onpare_wide.jpg
 • jpg

Shimano on toimittanut nopeimman ja tarkimman vaihteiston, joka laajentaa sen innovointiperintöä ja asettaa samalla uuden vertailukohdan maantiesuorituskyvyssä. Jokainen yksityiskohta, jokainen päätös ja jokainen uuden DURA-ACE R9200 -sarjan komponentti on suunniteltu tarjoamaan nopeampi, luotettavampi ja intuitiivisempi ajokokemus.

Science of Speed -suunnittelukonseptilla kehitetty R9200-osasarja sisältää erittäin tehokkaan 12 -vaihteisen voimansiirron, luotettavan langattoman ohjaamon, erittäin hienostuneen ergonomian, uudet aerodynaamiset tubeless- ja tuubikiekot, parannetun jarrujärjestelmän ja integroidun digitaalitekniikan niille, jotka eivät koskaan tee kompromisseja.

Täydellisyyden tavoittelua ei saavuteta helposti. Kehitystyö maailman parhaiden urheilijoiden ja polkupyöräkomponenttien kehittäjien kanssa tarkoitti tuotteiden suorituskyvyn tutkimista, testaamista ja analysointia laboratoriossa ja todellisessa maailmassa, jättämättä kiveäkään kääntämättä, jotta nopeuden tiede löytyisi. Tulos voidaan jaotella seuraaviin kappaleisiin:

vaihtoalusta + ohjausliittymä + jarrujärjestelmä + voimansiirtojärjestelmä + kiekkojärjestelmä

Katsotaanpa parannuksia kussakin kappaleessa:

 

Vaihtoalusta: nopein vaihto, ehdoton luotettavuus, integroitu

Shimano on uudistanut Di2 -alustansa kokonaan parantaakseen vaihtonopeutta ja tehden vaihteenvalitsin-vaihtaja-yhteyden langattomaksi, ja varmistaen silti täydellisen luotettavuuden.

Shimanon uusi Di2-alusta, joka parantaa vaihtajien moottorimuotoilua, vähentää käsittelynopeutta (eli moottorin ja vaihteiston välistä siirtoaikaa) ja lisää vaihteiston suorituskykyä, jotka mahdollistavat Shimanon kaikkien aikojen nopeimman vaihteenvaihdon. Tuloksena on ajan säästö sekunnin murto-osissa, mutta se lyhentää 58 % takavaihtajan toiminta-aikaa ja 45 % etuvaihtajan toiminta-aikaa.

Täydellinen luotettavuus langallisesta yhteydestä, missä se on järkevää. Uudet ohuemmat SD-300-johdot yhdistävät Di2-akun (BT-DN300) etu- (FD-R9250) ja takavaihtajiin (RD-R9250). Yksi sisäinen akku tekee latausratkaisusta yksinkertaisen ja varmistaa vakaan korkeajänniteyhteyden vaihtajiin, mikä edistää Shimanon nopeinta vaihteenvaihtoa. Absoluuttista luotettavuutta lisää entisestään erittäin turvallinen, nopeatoiminen ja pienen virrankulutuksen omaava patentoitu mikropiiri, joka vähentää merkittävästi ulkoisten laitteiden häiriöiden mahdollisuutta.

ST-R9270-L_C219_203_L_zz_zz_zz_zz_STD_F203.jpg
 • jpg

Testit osoittavat, että BT-DN300-akku, joka antaa virran vaihtajille, kestää 1000 km latausten välillä. STI-valitsimet toimivat CR1632-nappiparistoilla, jotka kestävät noin 1,5-2 vuotta. Akun kapasiteetin lisäämiseksi edelleen, on täysin langallinen vaihtoehto myös mahdollinen. Se lisää kapasiteettia 50 % ja tarjoaa käytännöllisiä etuja ajajille, jotka käyttävät uutta DURA-ACEa yhdessä sähköpyörän kanssa.

RD-R9250_C219_201_zz_zz_zz_zz_zz_STD_F201.jpg
 • jpg

Shimanon uusi DURA-ACE-takavaihtaja ei ole enää pelkkä takavaihtaja. Se on nyt myös piste, josta järjestelmä latautuu (korvaa Shimanon SM-BCR2-laturin), ja se tarjoaa langattoman yhteyden STI-valitsimiin (Shimanon oma integroitu piiri), ANT+-yhteyden muihin kolmannen osapuolen laitteisiin (korvaa langattoman EW-WU111-laitteen) sekä korvaa edellisen ohjaustangon tai rungon sisäisen Junction-A (SM-RS910) -painikkeen. Tämän seurauksena RD-R9250-takavaihtajaan on integroitu rakenne, jossa on piilotettu latausportti, Di2-toimintojen painike ja LED-valot, jotka ilmaisevat synkronoitua vaihtotilaa, asetustiloja tai muita latausvaatimuksia.

Ohjausliittymä: poikkeuksellinen ergonomia, siisti ohjaamo, kustomointi

Viime vuosina ammattilaiset ja suorituskykyiset pyöräilijät ovat alkaneet muuttaa ajoasentoaan ja -mieltymyksiään. Shimano työskenteli yhdessä monien ammattilaisajajien kanssa näiden muutosten tutkimiseksi. Nousuja, sprinttejä tai aika-ajosessioita varten Shimano on tasapainottanut mukavuuden, ulkonäön ja aerodynaamiset parannukset vertaansa vailla olevalla ergonomialla.

DURA-ACE_Cockpit.jpg
 • jpg

Uudet langattomat 2x12-vaihteiset hydrauliset vaihteenvalitsimet (ST-R9270) on nyt varustettu korotetulla yläosalla, jossa on lievä sisäkaari ja suurempi alue kahvan ja ohjaustangon välillä mukavuuden ja hallinnan parantamiseksi. Tämä antaa ajajille paremman otteen etusormella ja peukalolla kahvaotteella ajettaessa ja paremman kolmen sormen otteen jarruvivun takana, antaen kuitenkin helpon pääsyn vaihdevipuun alaotteella. Myös vivun Di2-painikkeiden välistä etäisyyttä on parannettu, mikä tekee selkeämmän eron ylös-alas -painikkeen välillä, erityisesti ajettaessa käsineillä tai märillä sormilla.

Vaihteenvalitsimet toimivat langattomalla yhteydellä. Tämä mahdollistaa yksinkertaisen asennuksen eikä rungossa tai ohjaustangossa ole turhia läpivientejä. Yhdessä sisäisen jarruletkureitityksen kanssa se mahdollistaa ihanan siistin ohjaamon.

Vaijeriportteja voidaan käyttää minimoitujen sähkövaihtopainikkeiden asennuksessa. Shimanon sprint shifter- (SW-R801-S) tai climbing shifter -valitsimen (SW-R801-T) voi asentaa kiristyspannalla tai se voi istua integroidusti ohjaustankoon, jossa on spesifinen portti, kuten uudessa PRO Vibe Evo -tangossa. Nämä uudet kompaktimmat satelliittivaihtoehdot voidaan kiinnittää joko tangonpäähän 100 mm:n johdolla (SW-RS801-S) tai tangon yläosaan 260 mm:n Di2-johdolla (SW-RS801-T).

Ohjausliittymä tarjoaa tietysti käteviä kustomointivaihtoehtoja päivitetyn E-TUBE-sovelluksen ansiosta, joka on nyt yhteensopiva DURA-ACE R9200 -sarjan kanssa. Aivan kuten aiemmat versiot, E-TUBE Project -versio 4.0.0 sallii asetusten, kuten synkronoidun tai semi-synkronoidun vaihdon, multi-shiftin, vaihtonopeuden ja STI-vaihtopainikkeiden kartoituksen määrittämisen näppärästi ajon aikana. Myös yhteydet kolmannen osapuolen pyörätietokoneisiin voidaan asettaa näyttämään Di2-tiedot.

ST-R9270-L_C219_201_L_zz_zz_zz_zz_STD_F201.jpg
 • jpg

 

Voimansiirtojärjestelmä: optimoidut voimansiirtokomponentit, nopea ja iskuton vaihteenvaihto, integroitu tehomittari

Kilpamaantiepyöräilijät haluavat yleensä päästä paikasta A paikkaan B mahdollisimman nopeasti ja tehokkaasti. Tämän yksinkertaisen oivalluksen perusteella Shimano on optimoinut rattaat, vaihdot ja tehomittarin asettaakseen uuden suorituskyvyn vertailuarvon, parantamalla takavaihdon nopeutta 58 % ja etuvaihdon 45 %.

Uusi 12-vaihteinen DURA-ACE HYPERGLIDE+ -kasetti säilyttää pienimmän 11T-rattaan, mutta se on optimoitu uudistamalla "sweet spot"-vaihteita kuudennen, seitsemännen ja kahdeksannen rattaan välillä, jotta Shimanolle tunnusomainen vaihteensiirto säilyy tasaisena ja luotettavana.

Kun yhdistät tämän nopeaan ja iskuttomaan vaihteenvaihtoon kasettien älykkäiden siirtoramppiprofiilien ansiosta, vaihdat tasaisemmin myös raskaalla poljinkuormituksella riippumatta siitä, siirrytkö kasetissa ylös- tai alaspäin.

Seurauksena on, että vaihdon aikana ei enää tarvitse hillitä kiihdyttämistä tai keventää poljinkuormaa. Ajajat voivat nyt painaa täysillä, vaihtaa vielä nopeammin ja saavuttaa tasaisemman kadenssin ja paremman nopeuden siirtymisen DURA-ACE-kasettien ja HYPERGLIDE+ -tekniikan ansiosta.

Yhteensä saatavana on kaksi DURA-ACE Hyperglide+ -kasettivaihtoehtoa: 11-30T ja uusi DURA-ACE 11-34T-suhde jyrkkiä nousuja varten. Kaseteissa on uusi urituskuvio, joka on myös taaksepäin yhteensopiva 11-vaihteisten DURA-ACE R9100 -vapaaratasrunkojen kanssa. Se tarkoittaa, että uusia DURA-ACE R9200 -komponentteja voidaan käyttää aiemmissa R9100-sarjan kiekoissa.

Uusi suurempi DURA-ACE-kasetti (11-34T) on suunnattu nykyaikaisemmille kilpa-ajotyyleille, kun taas uusi suurempi 54-40T-kampisarja tarjoaa paremman siirtotehokkuuden kuin pienemmät eturatasvaihtoehdot, auttaen huippuajajia vastaamaan jatkuvasti kasvaviin nopeuksiin.

DURA-ACE_Drivetrain.jpg
 • jpg

Olemme jo maininneet vaihtajien siirtonopeudesta aiemmin, mutta asiasta on vielä lisää kerrottavaa. Vaihdot suorittaa nyt pienempi, virtaviivaisempi ja kevyempi Di2-etuvaihtaja (FD-R9250) ja edistyneempi SHIMANO SHADOW RD -takavaihtaja (RD-R9250). Etuvaihtaja lupaa 33 % pienemmän etupinta-alan, joka pudottaa painon 96 grammaan ja mahdollistaa suuren rataskapasiteetin aina 50-55T-eturattaille.

Voimansiirtojärjestelmä ei tietenkään ole täydellinen ilman kampia. Saatavana on kaksi versiota, integroitu tehomittariversio (FC-R9200-P) tai ei-tehomittariversio (FC-R9200), ja tietysti monilla eri kokospesifikaatioilla. Molemmista versioista löytyy HOLLOWTECH II -tekniikka, ja niitä on saatavana joko 50-34T, 52-36T tai uudessa 54-40T-eturataskombinaatiossa. Kammen pituus on 160-177,5 mm ja Q-factor 148 mm. Tehomittariversio käyttää tiedonsiirtoon Bluetooth- ja ANT+ -tekniikkaa. Se tarjoaa yli 300 tunnin ajoajan latausten välillä ja 1,5 % paremman kuormitusmittarin tarkkuuden.

FC-R9200-P_52-36T_C219_201_zz_zz_zz_zz_zz_STD_F201.jpg
 • jpg

DURA-ACE R9200 -kampisarjan täydentää sama 12-vaihteinen ketju, jota käytetään Shimanon XTR M9100 -sarjassa, mikä yksinkertaistaa varastovaatimuksia vähittäiskauppiaille ja ajajille.  

 

Jarrujärjestelmä: paras hallinta ikinä, hiljaisempi järjestelmä, huoltoystävällinen

Nopeus merkitsee vähän ilman kykyä hallita sitä. Kilpailut voidaan ratkaista mutkissa, joten paranneltu jarrutus voi tehdä eron palkintokorokkeen ja pettymyksen välillä.

DURA-ACE_Brake_system.jpg
 • jpg

Shimanon uudet DURA-ACE-jarrukomponentit tarjoavat tarkempaa hallintaa tiukempien, nopeampien ja aggressiivisempien kaarreajolinjojen kautta, joita löytyy maantieajon kilpatilanteissa. Shimanon MTB- ja gravel-jarrujärjestelmistä tutun SERVO WAVE -tekniikan lisäys jarruvipuihin antaa ajajille lyhyemmän vapaaliikkeen (free stroke)  ja vaste jarrupalojen ja -levyjen välillä nopeutuu. Tämä mahdollistaa enemmän jarrujen modulaatiota ja vähentää jarrujen lukkiutumista, mikä nopeuttaa ajamista ja lisää luottamusta teknisissä tilanteissa.

Lisäksi jarrujen melunvaimennusta on parannettu 10 % leveämmällä jarrupalan ja jarrulevyn välyksellä sekä siirtymällä kohti Shimanon RT-MT900-levyjä. Tuloksena on hiljaisempi järjestelmä, joka saavutetaan pienemmällä jarrulevyn lämpömuutoksella ja vähemmillä lyhytaikaisilla häiriöllä jarrupalan ja -levyn välillä .

BR-R9270_C219_201_zz_zz_zz_zz_zz_STD_F201.jpg
 • jpg

Sen lisäksi jarrujen huoltoa on myös parannettu. Jarrujen ilmaus onnistuu nyt poistamatta jarrusatulaa (BR-R9270) rungosta erillisen ilmausportin ja venttiiliruuvin ansiosta. Uusi suppilo ja liitinpala auttavat myös parantamaan ilmausprosessia.

BR-R9270_C219_202_zz_zz_zz_zz_zz_STD_F201.jpg
 • jpg

Kiekkojärjestelmä: aerodynamiikka, ajojäykkyys ja kevyempi paino

Nopeuden tieteen viimeisenä pilarina on kiekot, viimeinen piste ajajan polkeman tehon ja nopeuden ulostulon välillä. Shimano on uudistanut kiekkovalikoimaansa tasapainottamalla kolme tekijää: ilmanvastuksen vähentäminen hallinnasta tinkimättä, liikkeellepanevan voiman jäykkyys uuden DIRECT ENGAGEMENT -navan ansiosta sekä kevyempi rakenne. Nämä perusperiaatteet muodostavat täyshiilikuituiset tubeless- ja tuubivaihtoehdot, jotka ylittävät nykypäivän standardit.  

DURA-ACE_Wheel_system.jpg
 • jpg

Kolme vanteen korkeusprofiilia tarjoavat ajajille erilaisia suorituskykyetuja.

 • C36 (WH-R9270-C36-TL) keskittyy ylämäkiin ja on valikoiman kevyin kiekko.
 • C50 (WH-R9270-C50-TL) on monipuolinen kiekko, jossa on hyvä balanssi ilmanvastuksen, sivuttais- ja ajojäykkyyden, kehän sekä kokonaispainon ja hallittavuuden välillä
 • C60 (WH-R9270-C60-HR-TL) on aerodynaamisin kiekko, jolla on korkea jäykkyys (HR) sprintteihin ja nopeatempoiseen ajoon. Se tarjoaa etuja ilmanvastukseen, sivuttaisjäykkyyteen ja ajojäykkyyteen.

 

C36- ja C50-etukiekot käyttävät 1:1-standardipinnakuviota, joissa on 2,0-1,5-2,0 mm:n pinnat painon pienentämiseksi. Takakiekoissa on 2:1 Optbal-puolausmalli. Jäykässä C60-kiekossa on 2:1-pinnakuvio edessä ja takana paksummilla 2,0-1,8-2,0 mm pinnoilla, jotka lisäävät jäykkyyttä ja voimansiirtoa.

Ilmanvastuksen vähentäminen oli suuri tavoite, ja erityisesti uusi C50 loistaa tällä osastolla. Kilpa-ajotilanteissa se tuo 5,1 W:n ilmanvastuksen vähennyksen DURA-ACE R9100 -sarjan C40-TL tubeless -kiekkoon verrattuna, ja 1 W:n vähennyksen verrattuna R9100 C60-TU -tuubikiekkoon, tarjoten silti muita monipuolisia etuja painossa ja hallinnassa.

Ajojäykkyyttä tehostettiin lisäämällä suoraa poljintuntumaa kiihdytettäessä. Tämä saavutettiin DIRECT ENGAGEMENT -navalla, jossa käytettiin kahta toisiinsa kiinnittyvää pintaa salvan ja räikkäjärjestelmän sijasta, ja tuloksena on 63 %:n jäykkyyden lisäys uuden R9200 C50-TL:n ja edellisen R9100 C40-TL -kiekon välillä sekä 45 g:n painonpudotus vapaarattaassa.

Jokainen gramma ratkaisee, kun kyseessä on inertiamomentti, joten uusien kiekkojen paino on pudonnut huomattavasti myös vanteissa. WH-R9270-C50-TL -kiekkojen paino on keventynyt 161 g/pari verrattuna aiempiin WH-R9170-C40-TL -kiekkoihin.

DURA-ACE R9200: Rakennettu niille, jotka eivät koskaan tee kompromisseja

Shimanon ”Science of speed” -tutkimus on vienyt maantiepyörien kehityksen aivan uudelle tasolle. Uudistetut DURA-ACEn vaihteenvalitsimet, jarrusatulat, kiekot, vaihtajat, kasetit ja kammet, sekä uudet Di2 EW-SD300 -johdotukset ja -akut, sekä roottorit, akselit, keskiölaakerit ja muualta Shimanon aarreaitasta otetut ketjut tarjoavat runsaasti todisteita, ettei Shimano jätä kiveäkään kääntämättä seuraavan tason nopeuden tavoittelussa. Mutta älä usko vain meidän sanaamme. Kokeile itse!

Tuotteet ovat saatavilla kaupoissa lokakuusta 2021 alkaen.

HUOMIOT EDITOREILLE:

1.      Embargo: Tiistai 31.08.21, 19:00

2.     Tuotekuvat: https://www.dropbox.com/sh/ot3bghd882vg6ud/AACX2ACeM3P8zP8UEylewRs6a?dl=0

Hinnasto:

https://www.dropbox.com/s/al0sbziad2qy6t5/Dura-ace%20rekommenderade%20priser.xlsx?dl=0

3.     Huomiot akun kulutuksesta:

Noin 1000 km. Laskentaolosuhteet: Etäisyys: 45 km/päivä, ajoaika: 2 h/päivä, FD-vaihdot: 54 kertaa/päivä, RD-vaihdot: 370 kertaa/päivä. Ei sisällä BLE/ANT+ -yhteyksiä. 25°C:ssa.

4.     Painovertailukaavio:

DA Weight chart.JPG
 • JPG
DA Weight chart.JPG

 

5.   Shimano Europe:  Vuonna 1921 perustettu Shimano on sitoutunut auttamaan asiakkaitaan lähemmäs luontoa, tukemaan ihmisiä toteuttamaan unelmiaan ja luomaan uusia elämäntapoja. Siihen liittyy halu luoda erinomaisia tuotteita ja vaatteita Siihen liittyy halu luoda erinomaisia tuotteita ja varusteita. Lähes 100 vuoden kokemuksella kansainvälisesti tunnettujen komponenttien luomisesta, Shimano on ylpeä siitä, että on kehittänyt tuotteita, jotka auttavat edelleen lukemattomia urheilijoita voittoon ja tarjoavat välineet rajattomille maailmanlaajuisille pyöräilyseikkailuille.                                                                        Lisää tietoja: www.shimano.com.

About Shimano

Shimano’s origins began in 1921 when Shimano Iron Works, the predecessor of Shimano Inc., was established by Shozaburo Shimano in Sakai city, Osaka, Japan. The first product was the bicycle freewheel, which, at that time, required the highest level of bicycle technology to produce.

By the 1950s the company was producing products such as external speed changers and internal speed changers (3-speed hub). The success of these products led to Shimano’s first overseas sales office, Shimano American Corporation (currently Shimano North America Holding, Inc.) in 1965, followed by Shimano Europe in 1973. The first overseas manufacturing base, Shimano Singapore Pte. Ltd., also opened in the same year.

In 1991, the company name became Shimano Inc. Its headquarters remain in Sakai, the city of Shimano’s birthplace. Shimano is dedicated to helping its customers get closer to nature, supporting people to realize their dreams and create new lifestyles. That comes with the desire to create outstanding cycling products and apparel.

Shimano Inc. has a wide range of functions, including planning, development, design, manufacturing, and various other support functions for supplying bicycle components as well as fishing tackle and rowing equipment.

Shimano Europe acts as the 'eyes, ears and mouth' of the global Team Shimano in Europe. Its mission is to be an excellent supplier and a valuable partner for all customers in its European markets and to create consumer demand for Shimano and Shimano-owned products.

With almost 100 years’ experience in creating internationally renowned bicycle components, Shimano is proud to have developed products that continue to take countless athletes to victory and provide the means for limitless global bicycle journeys. Visit http://cycle.shimano-eu.com for more information.

Contact details